Reklama
 
Blog | Jirka Staněk

Ôooolda Říha!

- jinááák to nevidim! Dneska to bude o králi všech rokerů, milovníků džísek, čín a hřebenu v zadní kapse kalhot; pěvci par exceláns, hráči se sklonem k minimalizmu a neodolatelným živočišným puzením k D dur; znalci nejtajnějších zákoutí vidlákovy duše a nesporně nejslavnějším obyvateli Chrášťan a okolí - Oldovi Říhovi. 

Jeho věta “číšníku šampaňské”, kterou buhví proč pravidelně pronášel uprostřed “sóla” (znalci prominou, ale větší uvozovky na tomhle stroji vyrobit nejdou) a výkřik “dědek hraje disko – DiskoDědek!”, kterej s železnou pravidelností následoval, mě budou pronásledovat až do smrti. Tímto se s předstihem omlouvám všem co se budou ochomejtat kolem mý smrtelný postele, protože mám takový nepěkný tušení že jedna z těhle průpovídek splyne z mejch vyprahlejch rtů vteřinu před tím než vypustim duši. Taková je síla a kouzlo zemité Oldovy hudby (sakra, tady by to zase chtělo uvozovky, ale kašlu na to, to bych moh strčit rovnou jedny před první odstavec a druhý za závěrečnou tečku).

Věrozvěstem kultu jménem Katapult byl u nás doma brácha. Přitáh jednou radiomagnetofon JVC a k němu “zakázanou” kazetu s nahrávkou podezřelýho dunění. Kroky to nebyly to Semír poznal hned, ani Toto Cotůňo, na to tam bylo málo smyčců a moc bicích. Taky to nebyla ta cizácká kapela Batles, co mizernou fotku obalu jejich alba vyměnil na plácku za pytlík PLNEJ cíněnek. Brácha prohlásil, že tohle je ode dneška oficiálně nejlepší kapela na světě a jestli se odvážim do jeho zánovního kazeťofáku strčit nějakou z těch mejch bolševickejch srágor tak že dostanu válečky a přinutí mě sežrat keňara. O tom že to myslí vážně sem nepochyboval, a tak sem se v duchu rozloučil s radostným skotačením u “Céčka sbírá Céčka” i chvilek dojetí nad “Koťetem” (koťe už spí, jak zabítý, komu as na něm teď záleží … jo to byly časy! Borisi kam ty na to chodíš?).

Začal sem se rači ukázněně učit milovat Oldu. Nejdřív mi to moc nešlo, kazeta byla nahraná v třicátý sedmý řadě nějakýho malýho sálu, furt tam někdo vykřikoval HREJ! HREJ! HREJ! a dělal NA, NA Nááá Na. A někdo jinej se zase snažil přidat ke zpěvu a nemoh si vzpomenout na text a eště jinej se furt ptal jestli to nahrávaj a jestli nemaj náhodou cigáro a votvírák. Mimochodem to že nemá křičet HREJ! HREJ! Ale HEJ! HEJ! se Semír dozvěděl až když absolvoval třetí koncert a ptal se kámoše Rožiho jestli netuší proč se na něj lidi v kotli pod pódiem vždycky tak votáčej, jestli to není kvůli tomu že tak mimořádně krásně zpívá.

Ale pak začla hrát tahací harmonika, lidi v sále zavyli nadšením, Olda zahlásil do mikrofónu že to je pro všechny který eště nestříhaj metr spustili Vojína XY. Semír zažil pro něj doteď neznámej pocit. Naprostý splynutí se zpěvákem i hudbou. Byl v tranzu, nejen když kazeťofák hrál tu mistrovskou skladbu, ale nevyprchalo to ani následující den a týden. Pouštěl si pásku ráno hned co se probudil a v poledne běžel ze školy bez voběda jen aby moh dřív slyšet svýho novýho boha. Za dva tejdny přišel brácha s tím že sehnal lístky na koncert do amfiteátru v Berouně. A tak sme jeli. Samozřejmě že tou dobou už byly pásky Míši Davida pokrytý tlustou vrstvou prachu a svetr s jelenem vystřídala v šatníku zánovní džíska z tůzu.

Reklama

Semír s kámošema zažil na koncertě dvě hodiny naprostýho blaha. Jeho novej idol byl prostě úžasnej. A děsně vtipnej a Semír by bejval v tý době přísahal že taky krásnej a moudrej, ale to si nechte pro sebe jo. No nic, fandili nejvíc ze všech, “kompozice”, jak tomu říkal Olda, už znali zpaměti a zpívali je s kapelou.

No a pak to přišlo, Božský Oldřich si tý partičky zmagořenejch školních dětí musel všimnout, seskočil z pódia a mete si to k nám. Já v tý chvíli ztuhnul v předsmrtný křeči, kdyby se votevřely nebesa a na vohnivym oři přicválali čtyři jezdci z apokalypsy nemohlo by to na mě udělat větší dojem. Došel až k nám a natáh ruku. Stál sem na kraji, spadla mi čelist a vejrám na něj. Minutu, dvě, zemegula se zadrhla v ložiskách a vodložila rotaci na příhodnější chvíli. Pak umělec ztratil trpělivost, šťouchnul mě do prsou a povídá: “co je mu? von je nějakej retardovanej?”

Šejknul mi předloktím a zmizel. Dva dni sem si to místo nemyl. Pak zasáhla starostlivá matka a po kratším souboji v koupelně mi ten decimetr čtvereční kůže posvěcenej dotykem vyšší bytosti vodřela hnusnou žínkou.